Turecké vaření kávy

U nás je vaření této pochutiny většinou jednostranné. Všichni víme, jak klasického Turka uvařit, ale děláme to opravdu správně? To je jiná otázka. U nás se směs nasype do hrnečku, zalije se vařící vodou a je hotovo. Takto to funguje pouze u nás tento pravý český Turek. Ve světě se však praktikují jiné metody. Používá se takzvaná džezva, do které se nasype velmi jemně namletá směs, koření a cukr, poté se to zalije studenou maximálně vlažnou vodou. Džezvu postavíme na plotýnku. Obsah se vzedme, ale nevaří, necháme odstáté chvilku bokem, aby se směs zpátky trochu srazila, potom ji zase vrátíme zpátky na plotýnku a počkáme, až směs zase nabobtná. Tento proces opakujeme ještě dvakrát.

Postupy a procesy

Zrnková káva si ponechává své aroma, dokud je vcelku. Pražením a sušením prochází přes spoustu výrobních procesů a postupem času žlukne. Je totiž tepelně zpracovaná a obsahuje oleje, které k tomuto procesu přispívají.